fbpx

Waarom je nú moet beginnen smeren met een zonnefactor

De zomer is van start gegaan want deze week worden temperaturen voorspeld tot 26 graden. Zalig die eerste zonnestralen, het geeft je meteen meer energie. In de lente zitten we doorgaans meer uren buiten omdat we de warmte van de zon hebben gemist. We denken dat de zon nog niet fel is en onze huid daardoor nog niet kan verbranden. Allemaal foute denkwijzen. We moeten onze huid van het begin af aan goed beschermen. Niet enkel tegen zonnebrand en huidkanker maar ook tegen huidveroudering en pigmentstoornissen.

Huidkanker | Melanoom

De eerste zon van het jaar komt het hardst aan voor onze huid omdat deze nog niet is voorbereid. De lentezon geeft sneller onverwachte zonnebrand en pigmentvlekken. Zonnebrand beschadigt onze cellen waardoor zij huidkanker kunnen veroorzaken. Enkele keren een zware zonnebrand in  je kinderjaren zorgt al voor een sterk verhoogd risico op kanker. Dit manifesteert zich niet meteen en daarom leggen we niet meteen een connectie tussen een eerste lente zonnetje en huidkanker.

Pigmentvlekken

Omdat de pigmentcellen op deze moment nog niet volop werken raken ze vaak in de war met pigmentstoornissen tot gevolg. Je hebt verschillende soorten pigmentvlekken. Jonge vrouwen krijgen vaak grote symmetrische pigmentvlekken op voorhoofd, kaken of bovenlip omdat zij nog veel hormonen aanmaken. Hormonen en de zon vormen geen goed team. Dit fenomeen wordt ook wel zwangerschapsmasker genoemd. Je leest er alles over in mijn vorige artikel.

Met het ouder worden kunnen we donkere ouderdomsvlekjes krijgen op gelaat, decolleté, handen en benen. Eigenlijk overal, maar voornamelijk op de plaatsen die vaker het zonlicht hebben gezien. Deze plekjes ontstaan en vermeerderen jaarlijks en komen plots op een bepaalde leeftijd aan het oppervlak van de huid.

Op sommige plaatsen kan het de pigmentcel zo beschadigd zijn door de zon dat deze zijn kleur totaal verliest. Dit resulteert in witte vlekjes over de hele huid, maar vaak op de onderbenen.

Verslapping van de huid

De zon zorgt voor erg veel vrije radicalen in de huid. Deze gaan de gezonde cellen, waaronder collageen en elastine, in de huid afbreken. Dit geeft sterke veroudering van de huid gekenmerkt door rimpels en verlies aan stevigheid. Hoe meer zonne-uren je hebt gehad in je leven hoe meer effect dit zal hebben op de jeugdigheid van je huid. Ook je poriën vergrootten doordat je huid niet meer sterk genoeg is om deze poriën te sluiten.

Tips

Gebruik voor je gelaat elke ochtend een spf 50 over je serum of dagcrème. Deze legt een beschermend schildje over de huid. Onder je zonnecrème heb je echter wel je serum of dagcrème nodig om je huid van voldoende ingrediënten te voorzien die deze echt nodig heeft. Een spf 50 is absoluut niet overdreven als je bedenkt dat deze na 2 uren reeds is uitgewerkt. Neem steeds een kleine tube spf 50 mee in je handtas om gevoelige plaatsjes in te smeren wanneer je tijdens je lunch of na je werk een terrasje doet.

Ik gebruik elke ochtend een getinte spf 50, deze beschermt mijn gelaat maar geeft me toch een mooie dekking en meer zelfzekerheid. Zeker tijdens het sporten kan ik dit soort crèmes aanraden.

Vermijd volop in de zon zitten met je gelaat. Zit regelmatig onder een parasol of neem een pet of hoedje mee, ook op de fiets of tijdens het sporten. Je hebt tegenwoordig ook zonnecrème in spray vorm die niet kleverig aanvoelt zodat je deze kan gebruiken tijdens het sporten of zelfs bijvoorbeeld over make-up.

Gebruik je spf ook vaak genoeg op je handen om onsierlijke pigmentvlekken te voorkomen. Maar ook je benen, armen en schouders hebben nood aan een zonnefactor. Voor mij persoonlijk gebruik ik geen lagere factor dan spf 30. Het is een fabel dat je niet bruin wordt met een hoge bescherming. Je wordt mooier bruin en niet rood(-bruin). Je bruin zal langer blijven omdat de huid niet beschadigd is maar wel goed gehydrateerd.

Gebruik kwaliteitsvolle producten, dit is immers het moment waarop je huid de verzorging het hardste nodig heeft. Je gaat met dit product permanente schade aan je cellen tegen. Bescherm uiteraard ook je kinderen heel erg goed!

xx Caroline