fbpx

Wat is melasma en hoe heb ik het behandeld?

Hallo allemaal,

Vandaag heb ik een iets persoonlijker verhaal voor jullie. Ik heb sinds enkele jaren last van onsierlijke pigmentvlekken in mijn gelaat. Meer en meer jonge vrouwen krijgen hier tegenwoordig mee te kampen. Ik wil jullie graag tips meegeven hoe je dit kan voorkomen en hoe je het best kan behandelen. Melasma is iets waar je eens je het hebt, niet meer van af geraakt maar je kan het absoluut wel inperken.

Melasma (ook bekend als chloasma of zwangerschapsmasker als het een zwangere betreft) is een donkere verkleuring in het gezicht. Het treedt vooral op bij vrouwen die zwanger zijn of hormonen gebruiken, hetzij als anticonceptie hetzij als hormoonsuppletietherapie. De pigmentvlekken komen doorgaans symmetrisch voor en verschijnen vaak op het voorhoofd, de bovenlip en de wangen.

Mijn pigmentvlek zat voornamelijk op mijn voorhoofd. Hier toon ik jullie enkele foto’s door de jaren heen en vertel ik je hoe ik het steeds verbeterd heb.

2008

 

 

In 2008 had ik nog gewoon sproetjes, ik kon met mijn gelaat evenveel zon verdragen als mijn lichaam.

 

 

 

2009

Mijn pigmentvlek op mijn voorhoofd is de eerste keer opgedoken begin 2009 op skivakantie. Hier heb ik spijtig genoeg geen foto van gevonden. De eerste zonnestralen na een lange winter zijn extra gevaarlijk voor zonneschade. Zomervakantie 2009 doken daar die onsierlijke pigmentvlekken weer op.

Zomer 2010 stond er wel een zeer duidelijke symmetrische pigmentvlek op mijn voorhoofd. Ik vond het hier op een hoogtepunt komen en tijd om er iets aan te doen!

 

Zomer 2012, op dit moment smeerde ik enkel spf 50 en hoopte ik dat dit voldoende zou zijn om de pigmentvlekken zo goed mogelijk te vermijden. Enke spf 50 smeren is dus niet voldoende…

Zomer 2013 was ik ook tijdelijk gestopt met het nemen van de pil omdat deze hormonen pigmentvlekken in de hand werken. Die zomer was mijn acné daardoor wel op zijn hoogtepunt. Op de eerste foto zie je het best mijn acné, maar erg duidelijke foto’s heb ik hier niet van want ik wou dit steeds zo goed mogelijk camoufleren natuurlijk. Op de tweede foto zie je dat ik echt wel veel foundation droeg die periode om mijn acné en pigmentatie te verstoppen. Je ziet echter wel dat de pigmentvlekken absoluut niet meer zo opvallend waren.

Zomer 2015 had ik mijn huidverzorgingsregime gevonden. Eind 2014 heb ik een kuur Roaccutane genomen voor mijn acne en ben ik gestart met de minipil, Cerazette, die geen Oestrogeen bevat. En dat is nu juist het hormoon dat pigmentvlekken kan veroorzaken. Op de linkse foto’s heb ik wat foundation aan maar veel minder dan vroeger. En op de rechtse foto heb ik helemaal geen make-up op. Dit is de eerste zomervakantie geweest dat ik overdag geen make-up droeg omdat ik zelfzeker genoeg was over mijn huid.

Conclusie:

  • Ik smeer steeds spf 50 op een zonnige dag als ik buiten kom
  • Ik smeer op vakantie spf 50 om de 2 à 3 uur
  • Ik ga steeds met mijn rug naar de zon zitten op een terrasje
  • Ik lig nooit volop in de zon met mijn gelaat
  • Ik draag steeds een pet bij het tennissen in de zomer
  • Ik gebruik de minipil*
  • Ik gebruik het ganse jaar een nachtcrème met fruitzuren (behalve op vakantie)
  • Ik behandel mijn huid in de winter vaak met een lichte chemische peeling

*Gebruik geen combinatiepil, hormoonstaafje, Nuvaring, prikpil, hormoonspiraal,… Gebruik enkel een minipil of een koperspiraal!

 

Hebben jullie zelf ervaringen met melasma?

xx Caroline